Vraag en antwoord over (oer)voeding

‘Met mijn 75 jaar ben ik zo blij als een kind’

Vraag van Nellie:

Ik wil wel naar Truus, maar ik ben een beetje huiverig voor oervoeding. Ik ben maar een gewoon mens. Gaat haar aanpak bij mij ook lukken?

'Truus heeft jarenlange ervaring met voeding. Ook kleine stapjes zorgen ervoor dat je een enorme gezondheidswinst kunt behalen. Ben vooral niet bang om je 'echte' voedingsverhaal te vertellen bij Truus. Het scheppen van wederzijds vertrouwen en respect is een basisvoorwaarde voor een gesprek. Truus begrijpt dat oervoeding een andere vorm van denken is. Truus staat midden in de maatschappij staat. Ook voor jouw of voedingsverhaal heeft ze alle begrip. Ze kijkt naar mogelijkheden en focust niet op onmogelijkheden. Op deze manier voel jij je ook thuis met je eigen persoonlijke advies. Belangrijk is dat je met een goed gevoel naar huis gaat en positief aan de slag gaat. Ook al kies je niet 100% voor oervoeding.'  

 

 
3
4
5
6
8

Workshops, gastcolleges en huiskamersessies

Regelmatig verzorgt diëtiste Truus Kuijpers-Pierik op aanvraag workshops en gastcolleges over de relatie tussen (oer)voeding en ziekte.  

Voedingsworkshop ‘Voeding en psyche’
Welke invloed heeft voeding op onze hersenen en daardoor op ons functioneren? Tijdens een praktische sessie met sprekende voorbeelden gaat Truus in op deze relatie. Als deelnemer krijg je inzicht hoe je op eenvoudige wijze je voedingspatroon kunt aanpassen. De opbrengst: meer energie en een betere concentratie. Kortom: een gezonde geest in een gezond lichaam. En winst voor de toekomst.

Voedingsworkshop ‘Oervoeding als medicijn’
Veel ziektes zijn terug te voeren tot ontstekingsreacties in het lichaam. Onze verre voorouders hadden daar geen last van. Zij aten heel anders dan wij. Ze haalden al hun voeding uit de natuur. Ze plukten bessen, kruiden en groenten. Ze zochten naar noten en zaden. Ze jaagden op wild en verschalkten een vis. Soms vonden ze eieren of honing. Granen aten ze niet. Die zijn pas 10.000 jaar geleden toegevoegd aan de basisvoeding. Dat eetpatroon wordt oervoeding genoemd. Oervoeding is veelzijdig, gezond en lekker. En past perfect bij het menselijk lichaam. Tijdens deze praktische workshop maak je kennis met de kracht van oervoeding als medicijn. De producten die Truus als diëtiste presenteert zijn verkrijgbaar in de supermarkt. De behandelde dagmenu’s zijn eenvoudig thuis te bereiden.
 
Huiskamersessies
Stoot een grote groep mensen je af? En wil je liever kennis opdoen in een kleiner gezelschap? Truus komt graag naar je toe. Je mag de locatie zelf kiezen: je huiskamer, een knus zaaltje of een plek midden in de natuur. Ook de keuze van het onderwerp heb je zelf in de hand. Neem hiervoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op met Truus.
 
3
4
5
6
8

Ook jouw voedingsadvies is maatwerk

De behandeling van Truus richt zich op een persoonlijk voedingsadvies. Om met dit advies aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je als cliënt meer inzicht krijgt in je eigen eet- en leefgewoontes. Dat inzicht is nodig om bewuste keuzes te kunnen maken. En om samen haalbare doelstellingen op papier te zetten. Een knelpuntenanalyse gaat vooraf aan dit persoonlijk voedingsadvies. Door gezamenlijk de vinger op de zere plek te leggen, krijg je als cliënt inzicht in de oorzaken van gezondsheidsklachten, overgewicht of ondergewicht. Voor alle klachten is oervoeding de basis. Als het nodig is, krijg je het advies om supplementen te gebruiken.

Stappenplan Truus
Voor een goed onderbouwd, persoonlijk voedingsadvies hanteert Truus de volgende stappen:

 1. inventariseren klachten, knelpunten*, voedingspatroon en persoonlijke doelstellingen (eerste consult van ongeveer 1 uur). Na het eerste consult ontvangt u een persoonlijk voedingsadvies zodat u direct aan de slag kunt.
 2. bespreken ingevulde eetdagboek + het bespreken van knelpunten binnen het persoonlijke voedingsadvies (tweede consult van 3 kwartier)
 3. vervolgconsulten: gezamenlijk voedingsadvies en behaalde resultaten bespreken (derde consult van half uur tot 3 kwartier)


*) Bij knelpuntenanalyse komen aan de orde: medicijngebruik, intensiteit en frequentie sport, stressfactoren, ontlastingspatroon en werkomgeving.


Plan van aanpak
Na het derde consult stippelen we een plan van aanpak uit. Jouw specifieke klacht, vraag of aandoening bepaalt hoeveel vervolgconsulten er nodig zijn. Begeleiding vindt daarnaast telefonisch en via mail plaats.

Interactieve denken van Truus

Truus ziet leven én voeding als één geheel. Door zo te denken, is het voor haar mogelijk om verbanden te leggen én knelpunten aan te wijzen. Truus kijkt dus niet alleen naar het voedingspatroon. Ze bespreekt ook andere aspecten van het menszijn en de samenhang daartussen. 

intreractieve denken dietiste truus

 

3
4
5
6
7

Verantwoord op gewicht komen en blijven?

Met veel discipline en doorzettingsvermogen kun je in korte tijd veel afvallen. Alleen loert bij zo’n drastische aanpak het gevaar van het zogenoemde ‘jojo-effect’: meer aankomen dan je daarvoor bent afgevallen. Zit je niet lekker in je vel? Of ben je nu zwaarder dan toen je startte met een dieet? Maak dan eens een afspraak met diëtiste Truus in Veldhoven. Verantwoord afvallen en op gewicht blijven, vraagt om realistische doelstellingen en gezonde keuzes. Het sociale aspect van het leven wordt niet uit het oog verloren. Truus richt zich op inzicht en bewustwording om eetgewoontes te doorbreken. Elke stap is daarbij een succeservaring. En die heb je nodig om verantwoord af te vallen en op gewicht te blijven.

Heb je een dieet om medische redenen nodig?
Het begrip dieet is niet per definitie synoniem aan afvallen bij overgewicht. Een dieet heeft vaak veel meer om het lijf. Sommige mensen moeten noodgedwongen om medische redenen een dieet volgen. Zonder een aanpassing in je voedingspatroon zet je je gezondheid op het spel. Denk aan diabetes, hoge bloeddruk, een nierziekte, hart – en vaatziekten of coeliakie (glutenintolerantie). Truus vertelt je graag welke rol oervoeding speelt bij jouw aandoening. En geeft handige tips en adviezen om er in je dagelijkse leven mee om te gaan. Elke dag opletten op wat je eet, is al moeilijk genoeg. Een steuntje in de rug kan je daarbij vooruit helpen.

 

Tegenwoordig heb je geen verwijzing meer nodig van een arts. Beschik je over recente bloeduitslagen? Neem die dan mee naar het eerste gesprek. Zo krijgt Truus nog meer inzicht in jou als persoon.

 
3
4
5
6
7

Gezondsheidcheck: snel inzicht in je gezondheid

Moet je echt ziek zijn om bij Truus aan te kloppen? Nee dus. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een oude wijsheid. Vage klachten kunnen ook duiden op gezondheidsproblemen. Herken je één van onderstaande klachten? Neem dan contact op met Truus.

 

Vermoeidheid

 • Ik heb minder energie dan dat ik gewend was
 • Ik sta bijna elke dag moe op
 • Ik heb 's nachts vaak kramp in mijn benen en ik durf me bijna niet uit te rekken

Huid

 • Mijn huid voelt de laatste tijd zo droog aan
 • Ik heb een lelijke kalknagel

 Pijnklachten

 • Ik heb vaal last van een zeurderige hoofdpijn
 • Ik heb vaak last van een opgeblazen gevoel (of neem vaak Rennies tegen brandend maagzuur)
 • Ik heb opgezwollen, bloedend tandvlees en het is pijnlijk om mijn tanden te poetsen

 Ontlasting

 • Ik laat stinkwinden
 • Ik heb problemen met de ontlasting
 • Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik heb veel last van anale jeuk. Mijn partner is hier niet blij mee

 Vrouw

 • Ik heb zo’n krampen tijdens de menstruatie
 • Ik heb veel last van vaginale jeuk. Ik steek ook mijn partner aan. Die is daar niet blij mee 

 Algemeen

 • Ik heb een vervelend vol gevoel na het eten
 • Mijn partner klaagt dat ik zo’n slechte adem heb

 

 

 

3
4
5
6
7

Diëtiste Truus Kuijpers-Pierik | Middelhei 44, 5508 TT  Veldhoven | T. 040 - 254 34 61

kwaaijongens, uw partner op internet