Hoe een missionaris uit Afrika zijn gezichtsvermogen weer terugkrijgt

‘Ik heet Frans en ik ben 40 jaar missionaris geweest in diverse dorpen in het Afrikaanse land Kameroen. De rol van pastor was slechts een onderdeel van mijn werkzaamheden. Ik stond midden in de gemeenschap. Het was mijn roeping om ook de lokale bevolking aanspraak te laten maken op de eerste levensbehoeften: een goed rieten dak boven het hoofd, een school, een dokter en een verloskundige. Het was een zware periode maar ook een fantastische periode.

Terug naar Nederland

In oktober 2013 moest ik noodgedwongen stoppen met mijn werkzaamheden in Kameroen. Ik raakte in een medische crisis. Mijn gezichtsvermogen werd plotseling een heel stuk minder. Ik heb een goed en een lui oog. Met mijn luie oog zag ik mijn hele leven maar 10%. Het goede oog moest het werk doen. Met bril kon ik opeens nog maar 25% zien. De arts adviseerde mij om terug te gaan naar Nederland. Ik kwam terecht in Brunssum. In het Academisch ziekenhuis in Maastricht kreeg ik een teleurstellende mededeling: mijn gezichtsvermogen zou alleen nog maar verder achteruit gaan. Ik moest me voorbereiden op blindheid. Een lui oog kan zich maar herstellen tot het 13de levensjaar. Tja, en ik ben 63.

Gedeeltelijke redding

En toen kwam Truus in mijn leven. Ze komt ook uit Brunssum en gaat nog regelmatig op familiebezoek. Ze had over mij gehoord en wilde graag mijn verhaal aanhoren. Wellicht was er in haar ogen een gedeeltelijke redding mogelijk. Truus vertelde ook dat ze voeding als medicijn inzet. Beloven deed ze niks. Ze is een deskundige realist. Daar houd ik wel van. Ze heeft me een voedingsadvies gegeven en aanvullende supplementen. Ik werd helemaal blij van dit advies.

Andijvie en spinazie

Stel je voor: 2 eieren per dag, roomboter gebruiken, ruim vis gebruiken, peper en geelwortel. Ook stond er 1 maal per week verse andijvie en 1 maal per week verse spinazie op het menu. Geloof het of niet: na het eten van de ruime hoeveelheid verse andijvie kon ik opeens beter zien. Groenten moest in ruime porties gegeten worden. Truus heeft mij alles uitgelegd waarom ik deze voeding het beste kon gebruiken. Wil jij het ook weten? Dan moet je dat Truus zelf maar vragen.

Verbaasde oogarts

Ik ben nu voor de derde keer terug geweest in Maastricht voor onderzoek. De oogspecialist was helemaal verbaasd. Hij zei: ‘Je luie oog wordt echt veel actiever. Er treedt verbetering op.’ Fantastisch toch. Ik vertelde de specialist over Truus. Hij moest toegeven dat er veel te weinig aandacht was voor voeding als medicijn.

Gods wonder?

Misschien vraag je je af hoe ik me nu voel? Ik voel me helemaal geweldig. Niet alleen mijn luie oog is actiever geworden. Ik zit ook veel lekkerder in mijn vel. En ik heb weer geloof in de toekomst. Soms vraag ik me af: is het een Gods wonder of toch gewoon Moeder Natuur. Ik ben Truus dankbaar. Als er engelen zijn, dan is Truus er zeer zeker een van.’

Diëtiste Truus Kuijpers-Pierik | Middelhei 44, 5508 TT  Veldhoven | T. 040 - 254 34 61

kwaaijongens, uw partner op internet